Loesje leerde mij lopen!Zie jij ook nog best vaak mensen in de verdediging schieten als ze feedback krijgen? Ja maar… Nee jíj! Eerlijk is eerlijk, een paar jaren geleden kon ook ik redelijk over de zeik raken als ik kritische feedback ontving. Niet dat ik in de verdediging schoot, ik klapte juist dicht.Kritiek is een cadeau
Tegenwoordig vraag ik bijna op een sm-achtige manier feedback. Alle lof en complimenten zijn dan natuurlijk leuk om te horen maar liever heb ik de kritiek. Door kritiek word ik beter. Kritiek is een cadeau. Een groot cadeau. En uiteraard scheelt het wie het geeft en hoe het gegeven wordt.

Twee voorbeelden waar ik veel van heb geleerd:

Voorbeeld 1: het pak-maar-op-incident
Kennismakingsgesprek bij een klant die zijn online aanwezigheid wil verbeteren. Leuke vent, hij heet Piet (maar niet heus) en heeft heerlijke cappuccino (Piet heeft een koffiezaak). We nemen zijn social media kanalen door. Het begint bij mij te borrelen van de ideeën en Piet raakt enthousiast over alle mogelijkheden. Dan laat ik hem op mijn mobiel zien dat zijn site onvoldoende responsive is en slecht vindbaar en prompt gaat ie over. ‘Pak maar rustig op hoor’ zegt Piet. En dat heb ik gedaan.

Kom ik een dag later Jan tegen in de supermarkt. Jan werkt in de koffiezaak. “En, zei je baas nog iets?”, vraag ik hem. “Ja, hij vond je heel inspirerend en had veel aan je tips en ideeën maar hij gaat nooit zaken met je doen!” zegt Jan. Mijn wenkbrauwen raakten bijna mijn haargrens aan. “Hij vond het rete irritant dat je aan het bellen was!”. Dusssss…. Sindsdien krijgen mijn klanten 100% aandacht en dat werkt ontzettend goed (uit 9 vd 10 gesprekken komt werk)!  Bedankt Piet. Bedankt Jan.

Voorbeeld 2: het brievenbus-incident
Half 9 ’s avonds. Als ik mijn dochter (Puk, 11) naar boven breng, kruip ik even gezellig naast haar in bed. We kroelen en kletsen wat. “Wat zou jij anders doen dan mij als jij moeder was?”, vraag ik haar. Ze kijkt naar het plafond en denkt lang na. Ik houd mijn adem in. Is dit een compliment of komt er zo nog een stortvloed aan? “Ik zou niet zo’n NEE NEE-sticker op de brievenbus plakken. Dat komt zo bozig over. En het past ook helemaal niet bij dit huis”, zegt ze met het liefste kinderstemmetje dat er bestaat.

Opgelucht haal ik adem. Ze knikt begrijpelijk als ik haar mijn milieuoverwegingen (red de bomen) en financiële risico’s (steevast moest ik, de ultieme consument, naar de HEMA, Kruidvat en Blokker na zo’n folder-apocalyps) uitleg. Ben ik nu in de verdediging aan het schieten??? Ze heeft gewoon een goed punt. Het komt helemaal niet vriendelijk over. En feedback krijgen = doen! Raad eens wat ik een half uur later online had besteld en sinds vandaag op onze brievenbus pronkt? Bedankt Puk. Bedankt Loesje.

Bottom line: als je je eigen versie continu wilt blijven verbeteren, stel je kwetsbaar op en vraag zoveel mogelijk feedback!

Jij ook eens feedback gehad waar we allemaal van kunnen leren?