Social Media: van last naar lust
Gratis inspiratiemails!

Vind jij het leuk om regelmatig een mailtje van me te ontvangen ter inspiratie en met de laatste trends, tips en inzichten op het gebied van online profilering?

Vul onderstaande dan in:

Waarom vloggen en de AVG prima samengaan

Weet je nog, Bananasplit? Lekker met de verborgen camera filmen. En de privacywetgeving? Geen haan die ernaar kraaide. Nee, dan nu. De AVG vertelt ons precies hoe we met persoonsgegevens en elkaars privacy om moeten gaan.

Maar hoe zit het met al die filmpjes op YouTube, TikTok, Facebook, Twitter en LinkedIn? Wordt die wet daar niet geschonden? En zit er nog verschil tussen een zakelijk of privé gebruik?

Orde op zaken

Tijd om orde op zaken te stellen. Want zeker met mijn vlogtrainingen, is het belangrijk om de do’s en dont’s op je netvlies te hebben.

Vloggen SimplySas

Wanneer is de AVG niet van toepassing (of minder streng)?
* De AVG heeft een milder beleid als een film voor journalistieke of artistieke doeleinden wordt gebruikt. Soms wordt er gefilmd om misstanden aan de kaak te stellen. Dat is dan toegestaan. Zelfs als de journalist een amateur is. Het valt onder de vrijheid van meningsuiting.

* De AVG is niet van toepassing als je persoonlijk filmpjes maakt of voor huishoudelijk gebruik. Je beelden deel je niet openbaar online, maar worden binnen een besloten groepsapp gehouden. Je hoeft je dan geen zorgen om de AVG te maken.

Wanneer moet je de AVG wél in de gaten houden?

Als je (privé)beelden openbaar deelt en als je vlogt of filmt om commerciële redenen. Dat laatste is vaak het geval bij de deelnemers aan mijn Masterclass Vloggen. Van een promotiefilmpje tot je expertise willen delen. Van een vacature in beeld brengen tot het vragen om een inschrijving voor je workshop. De AVG is hier wel van toepassing.

En waar moet ik dan op letten?

* Vlog je in een openbare ruimte zoals in een park, op straat of in de stad, dan lopen er vaak passanten op de achtergrond. Zolang je hen niet inzet als acteur of figurant, bedoeld om jouw boodschap te versterken, is er niets aan de hand. Tenzij iemand lang, prominent en herkenbaar in beeld staat. Dan zou ik voor de zekerheid toestemming vragen. O ja, nog iets. Als iemand net onfortuinlijk in zijn neus zit te peuteren, hou daar dan ook even rekening mee bij het monteren.

* Vlog je op privéterrein, bijvoorbeeld bij een bedrijf, in een restaurant of op een evenement, dan moet je je sowieso aan hun huishoudelijke reglement houden.
Check dus of je überhaupt mag filmen. Mag het? Dan moet je officieel toestemming vragen aan iedereen die op je film of video staat.

En nu de praktijk

Als je dat doet, realiseer je dan dat niet iedereen staat te juichen. Grotere instellingen of organisaties werken soms met een toestemmingsformulier. Schrik niet als je 3 à 4 kantjes juridisch jargon onder je neus gedrukt krijgt. Ik zou ze niet durven tekenen!

Gelukkig kun je het ook makkelijker en toch professioneel aanpakken met een eigen overeenkomst. Een quitclaim of figurantenovereenkomst genoemd. Ik heb een template daarvoor, vraag het gerust bij me op. Wil je het echt waterdicht hebben, gebruik dan dit formulier van Autoriteit Persoonsgegevens.

Ongeschreven regels

Reken je overigens niet rijk met een handtekening. Zo nam ik een geweldige vlog op met een 80-jarige dame in een verpleeghuis. 100% wilsbekwaam, kwiek en trots om op de film te komen. Maar zelfs met de getekende akkoordverklaring kwam er een kink in de kabel. De dochter van deze pittige dame ging niet akkoord. Haar moeder op social? Kom nou! De ongeschreven regel luidt om het dan toch niet doet. Of je nu in je recht staat of niet.

Vloggen en de AVG gaan prima samen, als je je bewust bent van de regels en in de gaten houdt dat de gefilmde personen bepalen of je er iets mee mag doen. Mijn ervaring is dat met een heldere en vriendelijke uitleg het gros van de mensen graag meewerkt. Sterker nog, die vragen wanneer het online komt.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met film en de AVG. Waar loop jij tegenaan? Laat je comment hier achter!


Terug naar blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *